środa, 03 października 2012

Witam Kochani : ) Po ostatnich nalewkach czas wrzucić coś na ząb ; ) Przedstawiam Wam dziś bardzo smaczną i szybką sałatkę, która przypadła mi do gustu od pierwszego kęsa : ) Myślę, że będzie to idealna propozycja dla miłośników czosnku, do których ja z pewnością należę : ) Ciężko tu o dokładne proporcje, ale wygląda to mniej więcej w ten sposób:

Składniki:

  • pół opakowania makaronu ryżowego
  • 2 świeże ogórki
  • około 20 dag szynki
  • dużo kopru
  • 2-3 ząbki czosnku (można dać więcej, w zależności od wielkości i indywidualnych upodobań : ) )
  • majonez z jogurtem naturalnym
  • opakowanie sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego

Makaron gotujemy. Ogórki obieramy ze skóry i trzemy na tarce na grubych oczkach. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i dosypujemy sos sałatkowy (sam proszek!). Wszystko razem mieszamy i gotowe. : )

Smacznego :  )

salatka

czwartek, 27 września 2012

Witajcie kochani : ) Czy Wy również wieczory poświęcacie na rozmyślania o tym, co by tu zrobić jutro na obiad? Na moim talerzu dziś zagościło całe grono kolorowych (jak jesienne liście) warzyw  : ) Postawiłam więc na nadziewaną paprykę oraz dodatek w postaci duszonych warzyw. Sama papryka sprawiła mi również kolorowego figla, więc zaraz zobaczycie jak wygląda CZERWONA papryka z mojego ogródka : ) Co powiecie na taką propozycję obiadku?

Składniki:

Faszerowana papryka:

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • papryka czerwona (ilość w zależności od wielkości papryki)
  • 0,5 torebki ryżu
  • 1 duża cebula
  • jajko
  • 1 bułka
  • kostka rosołowa
  • koncentrat pomidorowy
  • woda
  • sól, pieprz

Do mięsa mielonego wsypujemy surowy ryż, potartą na tarce cebulę, jajko oraz sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Paprykę czyścimy, wydrążamy środek i wypełniamy mięsem. Nafaszerowane papryki wykładamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rozpuszczoną kostką rosołową z koncentratem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i dusimy pod przykryciem około godzinę (aż papryka będzie miękka).

Warzywa:

  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 5 marchewek
  • łyżka masła
  • łyżka bułki tartej

Marchewkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i smażymy z dodatkiem masła, aż zmiękną. Dosypujemy bułkę tartą i mieszamy całość. Podajemy gorące.

obiad

20:33, anielova , mięsne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 25 września 2012

Jesień już na dobre z nami. Las za domem powoli gubi swoje liście, a to oznacza, że wraz z pięknymi kolorami przychodzą też przeróżne choróbska : ( Ja już swoje odbębniłam, ale za to pomyślałam sobie, że wstawię Wam mój przepis na likier miętowy. Świetnie rozgrzewa, więc od razu pomaga każdemu zmarźlakowi : )

 

Przygotowanie:

8 łyżek suszonych lub świeżych liści mięty wsypać do butelki. Wlać 0,25l spirytusu i 0,25l wody. Zakorkować i odstawić na tydzień.

Po tygodniu:

Przegotować syrop z 0,25l wody i 1kg cukru. Do gorącego przesączyć wyciąg z mięty i wlać 0,5l spirytusu. Wszystko razem dobrze zamieszać i wlać do butelek.

Likier jest dobry po upływie 2 miesięcy.

n

20:10, anielova , nalewki
Link Komentarze (3) »
sobota, 22 września 2012

Puk, puk.. To znowu ja : ) Witam Was po niestety baaaardzo długiej przerwie (z powodów technicznych). Jednak mam nadzieję, że jeszcze ktoś tutaj cierpliwie (albo i nie : )) czeka na nowe przepisy. Mimo, że nie mogłam nic wstawić na bloga, to cały czas o nim pamiętałam i nagromadziłam mnóstwo różnych smakołyków : )

Dziś na przeprosiny mam coś specjalnego - nalewkę wiśniową : )

 

Składniki:

  • 3-4 kg wiśni
  • około 1 kg cukru
  • 0,5l spirytusu

Wiśnie wypestkować. Wrzucić do szklanego słoja, warstwami przesypując cukrem, tak, aby był on ostatnią warstwą. Zamknąć szczelnie słój i odstawić na 7 dni. Po tym czasie przemieszać wiśnie i zalać spirytusem. Całość odstawić na 2-3 tygodnie. Po upływie tego czasu, wiśnie oddzielamy od likieru. Nalewkę zlewamy do butelek, natomiast wiśnie świetnie nadają się do ciasta : )

n

d

l

17:11, anielova , nalewki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 05 sierpnia 2012

Witam Was wszystkich serdecznie : ) Weekend niestety już prawie minął : ( (dlaczego zawsze ten "dobry" czas leci tak szybko?) Na szczęście pogoda nam dopisała : ) Jak nakazuje moja domowa tradycja, na niedzielę musi być ciasto! : ) Jako, że na dworze baaardzo słonecznie, postanowiłam zrobić coś na zimno : ) Oto, co mi wyszło:

KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY - przepis na tortownicę o średnicy 30 cm

Spód:

  • 3 szkl pokruszonych herbatników
  • 2/3 szkl rozpuszczonego masła
  • 1/2 szkl cukru

Składniki mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód (dość mocno wyrównując łyżką, aby się ładnie skleił w całość). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180st i pieczemy 7 min (aż się ładnie zarumieni). Studzimy.

  • 3 kolorowe galaretki (ja użyłam poziomkową, brzoskwiniową i kiwi)
  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • 3 szkl śmietany kremówki
  • 3 białka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 9 łyżeczek żelatyny

Galaretki przesypujemy do osobnych miseczek i rozpuszczamy każdą w  1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Studzimy.

Ubijamy szklankę śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy 1 serek homogenizowany i pianę ubitą z 1 białka. W odrobinie wrzącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny, studzimy i wlewamy do masy serowej. Smarujemy masę na spodzie z ciastek. Schłodzoną zalewamy jedną tężejącą galaretką i ponownie schładzamy.

Z pozostałych składników w taki sam sposób robimy kolejne warstwy ciasta. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

 

kolor

18:42, anielova , ciasta
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Lista Blogów Kulinarnych