środa, 01 sierpnia 2012

Kiedy pomyślałam sobie o wstawieniu tego przepisu, od razu przyszło mi do głowy, że pomyślicie sobie o mnie, że jestem kłamczuchą.. Dopiero co napisałam Wam, jak to bardzo nie lubię ryb a tu kolejny przepis właśnie taki :D Ale już się usprawiedliwiam.. Rybka po japońsku to jedna z nielicznych, którą polubiłam od razu, od pierwszego kęsa : ) Być może jest to spowodowane tym, że uwielbiam wszelkie dania w postaci słodko-kwaśnej : ) No ale już nie filozofuję.. Czas na przepis : )

 

Składniki:

  • 1kg ryby
  • 1 mały słoik korniszonów
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 3 cebule

Zalewa:

  • słoik koncentratu
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1-2 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • sól, pieprz (do smaku)

Kawałki ryby upiec. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Cebule zeszklić. Zalewę wymieszać i zalać rybę razem z cebulą, ogórkami i papryką.

ryba

18:58, anielova , rybne
Link Komentarze (3) »
wtorek, 31 lipca 2012

Czasem zdarzają się sytuacje, kiedy to w dosłownie 5 min musimy zrobić coś z niczego.. Najczęściej jest to przyjazd niespodziewanych gości : ) Na szczęście zawsze mam w domu ciasto francuskie, które można przyrządzić na milion różnych sposobów : ) (Tak - jestem leniuchem i kupuję gotowe :)) Kiedy potrzebuję czegoś wytrawnego i mam mało czasu, zawsze przygotowuję piersi z kurczaka w cieście francuskim, które łatwe i szybkie, budzą wiele pozytywnych opinii wśród moich gości : )

m

Składniki na 6 sztuk:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • filet z kurczaka
  • 15 dag pieczarek (uduszonych)
  • mały słoik papryki konserwowej
  • 6 wąskich plastrów sera
  • przyprawy do smaku
  • 1 jajko

Filet z kurczaka kroimy w dość drobną kostkę, przyprawiamy (ja daję Delikat do mięs, paprykę słodką, bazylię) i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Surowe pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dusimy na patelni (z dodatkiem soli i pieprzu do smaku). Studzimy. Paprykę kroimy w paski.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Dzielimy na 6 kwadratów i nacinamy boki (patrz zdjęcia niżej). W każdym kwadracie umieszczamy kawałki kurczaka, pieczarki, paprykę i ser. Ciasto zawijamy, zaplatając jak warkocz.

Gotowe "bułeczki" wykładamy na papierze do pieczenia (ja używam papieru od ciasta francuskiego - ciasto francuskie nie przywiera do niego : )), smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy około 15min (do uzyskania złotej "skorupki").

i

d

l

m

m

m

Moja mała wskazówka: do "bułeczek" polecam zrobić sos żurawinowy (łyżka żurawiny lub ewentualnie dżemu wiśniowego + 2 łyżeczki ketchupu + 3 łyżki majonezu + curry do smaku)

 

 

18:19, anielova , mięsne
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 30 lipca 2012

Niedawno przeglądałam różne przepisy z gazet, ulotek itp i znalazłam zdjęcie sałatki z krewetkami.. Fanką ryb raczej nie jestem, dlatego też raczej nie po drodze mi ze smakowaniem morskich stworzeń : ) Jednak zdjęcie które znalazłam w ulotce (z Biedronki : ) ) było tak pięknie kolorowe, że nawet krewetki wyglądały niesamowicie smacznie, co sprawiło, że nabrałam ogromnej ochoty na spróbowanie ich : ) Tak więc kiedy tylko miałam wolny czas (i zdobyłam potrzebne składniki), postanowiłam skosztować tych przepięknie wyglądających krewetek : )


Składniki:

  • 500g krewetek koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • oliwa

Sos:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2łyżki wody
  • sól, pieprz

 

Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oliwy, podsmażamy zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy krewetki i smażymy kilka minut.

Do miski wsypujemy sałatę, przekrojone na pół pomidorki oraz krewetki. Całość skrapiamy sosem.

 

krewetki

sobota, 28 lipca 2012

Słońce za oknami wreszcie dało o sobie znać : ) Czy Wy również tak długo na nie czekaliście? Ja miałam wrażenie, że o nas zapomniało i odeszło na dobre, dlatego teraz wykorzystuję każdą wolną chwilkę, by nacieszyć się tą cudowną pogodą.

Jednak w takim upale (nie wiem jak Wy, ale ja właśnie tak mam) nie mam siły na nic. Ogarnia mnie niesamowity leń, którego nie sposób przegonić. W takiej sytuacji nie chce mi się nawet myśleć, co by tu zrobić jutro na obiad, a przecież niedziela - obiadek musi być : ) Dlatego dzielę się dziś przepisem, który znalazłam niedawno w jakiejś gazecie, z wszystkimi, którzy rozumieją mój stan i sami mają podobny problem : )

Drodzy Państwo - przed Wami gość jutrzejszego obiadu - rolada z niespodzianką : )

Składniki:

  • 80 dag chudej karkówki
  • 20 dag filetu z piersi kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • czerwona papryka
  • 1 pęczek dymek
  • 2 jajka
  • 20 dag cienko pokrojonego boczku parzonego
  • 5łyżek oleju
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny z grilla
  • sól, pieprz

Karkówkę rozcinamy na prostokątny płat i rozbijamy tłuczkiem tak, by powstał cienki płat mięsa. Filet z piersi kurczaka tniemy na 4 paski, posypujemy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy paseczki kurczaka. Równo zrumienione zdejmujemy z patelni i studzimy.

Pieczarki czyścimy, tniemy na małe kawałki i obsmażamy na patelni (z tłuszczem od kurczaka), po czym studzimy. Paprykę, dymki i szczypiorek tniemy w drobną kosteczkę.

Jajka wbijamy do miseczki, dobrze roztrzepujemy (jak do jajecznicy). Dodajemy grzyby, paprykę i dymki. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy omlet na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju.

Karkówkę przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Na płacie mięsa układamy omlet (mój się niestety troszeczkę rozpadł, ale ułożyłam go równomiernie na całej powierzchni mięsa). Następnie kładziemy plasterki boczku, a wzdłuż jednego z boków układamy kawałki kurczaka. Wszystko razem ciasno zwijamy i związujemy nitką, by nic się nie rozpadło. Roladę obsmażamy w brytfance na pozostałym oleju i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200st. Pieczemy 45-50 min.

rolada

r

rolada

rolada

 

PS I co Wy na to? Mnie od razu zachwycił ten przepis i polecam go wszystkim : )

PS2 Zdaję sobie sprawę, że jest gorąco, dlatego z ogromną przyjemnością piszę, że karkówka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno : )

17:22, anielova , mięsne
Link Komentarze (4) »
niedziela, 22 lipca 2012

Weekend bez wypieków to weekend stracony : ) Staram się trzymać tej bardzo ważnej zasady, więc postanowiłam na zakończenie (tymczasowe) mojego cyklu jagodowych tworów, poczęstować Was drożdżówką z jagodami (użyłam tych zasypanych cukrem). Ponieważ to ciasto ma ogromne wzięcie w moim domu, zrobiłam 2 blaszki (żeby nikt nie czuł się pokrzywdzony : ))

drożdżówka

A oto przepis na 2 blachy ciasta:

  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • troszeczkę gorącego mleka (aby rozpuścić drożdże)

Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

  • 1 kostka masła
  • 1 kg mąki
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 l gorącego mleka
  • 4 słoiki jagód

Kruszonka:

  • 1 kostka masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki

 

Tłuszcz, jaja, cukier wyrobić, dodać drożdże, 1/2l gorącego mleka i powoli dosypywać mąkę. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę i zostawić na 15min. Na ciasto wyłożyć jagody. Zagnieść masło, cukier i mąkę. Kruszonkę wysypać na ciasto. Piec 20-30 min.

nn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d

k

f

f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b

drożdżówka

18:31, anielova , ciasta
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Lista Blogów Kulinarnych