czwartek, 19 lipca 2012

Kiedy myślę o przetworach, pierwsze do głowy przychodzą mi wszelkiego rodzaju dżemy.. Może to sprawka tego, że uwielbiam je i mogłabym opróżnić słoik za słoikiem : ) Z racji moich zbiorów, jako pierwszy w tym roku u mnie powstał dżem jagodowy : )

 

Składniki:

  • 1kg jagód
  • 1 żelfix 3:1
  • 350g cukru

 

Jagody czyścimy, przesypujemy i gotujemy z żelfixem cały czas delikatnie mieszając. Gdy się zagotują, dosypujemy cukier i gotujemy 1-2 min. Całość przelewamy do wygotowanych wcześniej słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Po 30 min słoiki odwrócić.

 

dżem

 

Przy okazji ostawiłam sobie trochę jagód i zrobiłam super szybki i smaczny koktajl jagodowy : ) (nie piszę dokładnych proporcji, bo są one zależne od ilości, jaką chcecie otrzymać i od własnych upodobań smakowych :))

 

  • jagody
  • maślanka naturalna
  • cukier wanilinowy

 

Wszystko razem mieszamy blenderem i słodzimy do smaku - smacznego : )

 

koktajl

 

19:17, anielova
Link Komentarze (1) »
czwartek, 12 lipca 2012

Jak już zapowiedziałam, przedstawię moje propozycje na przetwory z jagód : )

Najprostszym sposobem są jagody w cukrze. Puszczają one sok, który idealnie nadaje się na zimowe wieczory do gorącej herbatki : ) Same jagody są idealne do różnych wypieków.

 

Składniki:

  • jagody
  • cukier

 

Jagody czyścimy, wrzucamy do wygotowanych słoików i przesypujemy cukrem. Zamknięte słoiki gotujemy 10min (od zagotowania).

 

jagody

Takie jagody z sokiem od razu wykorzystałam do kaszy manny : )

Składniki na 3 porcje:

  • 0,5l mleka
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • cukier (do smaku)

Do gotującego się mleka wsypujemy cukier i kaszę, mieszamy.

jagody

 

21:30, anielova , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 lipca 2012

"Szuka Janek,co ma siły,

A tu – żeby na nasienie!!

Tak jagódki się pokryły.

Szuka w prawo,szuka w lewo,

Między brzozy,między sosny,

Wreszcie tam,gdzie ścięte drzewo,

Siadł zmęczony i żałosny.

Na płacz mu się zbiera prawie..."

                                                                                                              M. Konopnicka - "Na jagody"

 

 

Od wczoraj w moim domu akcja "JAGODY" trwa.. Zbierane wczoraj i dziś, dlatego cały czas tworzę kolejne słoiczki dżemów i innych jagodowych atrakcji : )

 

A tak to się zaczęło:

jagodobranie

Wybraliśmy się do lasu. Ja sama byłam bardzo pozytywnie nastawiona do czasu, kiedy dojechaliśmy na miejsce.. Na pierwszy rzut oka pomyślałam sobie "przecież tu nic nie ma! :( ". Jednak z każdą kolejną chwilą mój dobry humor powracał, a jagody opuszczały swoje kryjówki : )

 

jagodobraniejagodobranie

I tak z każdą minutą nasze zbiory stawały się coraz większe, aż w końcu udało nam się zdobyć 3 kobiałki cudownych jagód : )

jagodobranie

Już teraz z tego miejsca chciałabym zaprosić wszystkich wielbicieli jagód do zaglądania na mojego bloga, ponieważ w najbliższych postach na pewno będą pojawiać się przetwory z tych cudownych owoców : )

jagodobranie

 

16:13, anielova
Link Komentarze (3) »
sobota, 07 lipca 2012

... pasta z podbrzuszem łososia : )

Pewnie też macie takie momenty, kiedy otwierając lodówkę myślicie: "co by tu zjeść innego niż zwykle" lub "nie ma tu nic ciekawego".. W takich momentach zawsze ratują mnie wszelkiego rodzaju pasty. Lubię w nich to, że są łatwe i szybkie, idealnie sprawdzają się jako alternatywa dla tych "suchych" kanapek :). Na dziś przygotowałam pastę z łososiem : )

 

Składniki:

  • 20 dag łososia (ja najczęściej używam podbrzusza)
  • 2 cebule
  • mały słoik ogórków konserwowych
  • 5 jaj
  • koperek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki majonezu

 

Wszystkie składniki kroimy drobno (mi pomógł w tym blender :)), mieszamy z majonezem i chrzanem.

 

pasta

pasta

10:09, anielova , pasty
Link Komentarze (1) »
środa, 04 lipca 2012

Czy Was również dziwi sposób, w jaki są przedstawiane brokuły w bajkach dla dzieci? Nigdy tego nie rozumiałam, bo sama uwielbiam te warzywa! Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do ich smaku, być może nakłoni Was fakt, że zwalczają związki rakotwórcze, poprawiają naszą odporność i są źródłem młodości! Takie oto niezwykłe zastosowania ma to jakże zwykłe warzywo : )

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 duży brokuł
  • 20 dag sera
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, przyprawy (wedle uznania :))

Brokuły zblanszować. Piersi z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i przyprawić wedle uznania (ja zawsze wsypuję prawie wszystko, co akurat posiadam : )) Podsmażyć. Pieczarki i cebule pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z jajkami. Brokuły i podsmażone składniki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zalać śmietaną. Całość posypać startym serem. Piec w piekarniku do zarumienienia sera (około 20min).

 

zapiekanka

zapiekanka

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Lista Blogów Kulinarnych