piątek, 08 czerwca 2012

Po wielu miesiącach, dniach i godzinach oczekiwań stało się.. Euro 2012 zawitało chyba do każdego domu : ) Oczywiście, czym jest oglądanie meczu bez przekąsek?

Moja propozycja jest banalnie prosta, niezmiernie pyszna no i bardzo zdrowa : )

 

PS Dodam, że to idealna propozycja na studencki brak naczyń ; )

 

Składniki:

  • arbuz
  • winogrona
  • banany
  • jabłka
  • ananasy
  • pomarańcze

 

Wszystkie owoce kroimy w mniejsze kawałki. Skórkę arbuza wykorzystujemy jako miseczkę. Zapewniam, że te proste czynności zaowocują ogromnym zadowoleniem podczas każdego meczu : )

 

mistrzowska miseczka

 

sobota, 02 czerwca 2012

Większość studentów przeżywa obecnie koszmar sesji letniej. Nie inaczej jest też u nas w mieszkaniu. Godziny spędzone nad książkami, stres związany z egzaminami.. Z tym wszystkim musimy się zmierzyć.

Ostatnio wraz z współlokatorką doszłyśmy do wniosku, ze coś nam się za to należy. Poszperałam więc trochę w Internecie (inspirację znalazłam TUTAJ i TUTAJ)   i oto właśnie nasz dzisiejszy obiadek - nagroda : )


Naleśniki:

  • 3 jajka
  • 0,5l mleka
  • 0,5kg mąki
  • szczypta soli

 

Farsz:

  • filet z piersi kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ser
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka, ostra

 

Składniki na naleśniki mieszamy mikserem i pieczemy naleśniki.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i podsmażyć. Cebulę pociąć w kostkę (ja specjalnie nie zrobiłam jej drobnej, by nie "zgubiła" się przy połączeniu z innymi składnikami) i zeszklić. Połowę puszki fasoli rozgnieść. Do usmażonego mięsa dodać pomidory, fasolę (rozgniecioną i w całości), cebulę, kukurydzę i wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Całość doprawić do smaku i zagotować.Nie należy przejmować się, że farsz jest zbyt płynny, ponieważ bardzo szybko gęstnieje.

Na usmażone naleśniki położyć plasterki sera oraz farsz i zwinąć. Podgrzać, by ser się rozpuścił.

 

naleśnik

 

naleśnik

 


 

 

 

niedziela, 27 maja 2012

Nie jestem miłośniczką tortów z ciężkimi kremami.. Jednak ten zdobył moje serce od pierwszego kęsa. : ) Z pewnością jest to idealny przepis dla miłośników śmietany i czekolady, które tutaj pokazują swoją niezwykłą moc nieustannego kuszenia (nie potrafię przejść obojętnie obok tego ciasta :) ).

Oczywiście nie można zapomnieć o jeszcze jednym ważnym akcencie.. Gruszki w połączeniu z całą resztą dopieszczą nawet najbardziej wymagających łasuchów : ) Do tortu użyłam gruszek w syropie z własnej spiżarni : )

 

tort

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 7 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 7 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Krem jasny:

  • 750ml śmietany 30%
  • 2 śnieżki na mleko
  • 2 paczki śmietan-fixu (lub 2 łyżki żelatyny)
  • 20 dag białej czekolady
  • 1/2 opakowania 0,25l śmietany 18%
  • gruszki w syropie

 

Krem ciemny:

  • 400ml śmietany 30%
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 20 dag czekolady deserowej

 

BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec wsypać cukier i ubijać, aż się całkiem rozpuści. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto i piec 25-30min w temp. 180st. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Ja biszkopt przygotowałam sobie wieczorem, dzięki czemu rano był już zimny i nie miałam problemu z przekrojeniem go na pół.

KREM JASNY: Białą czekoladę rozpuścić na parze ze śmietaną 18%. Śmietanę 30% ubić ze śnieżkami i śmietan-fixami. Dodać do niej wystudzoną, roztopioną czekoladę. Biszkopt dzielimy na 2 krążki. Spód nasączyć syropem gruszkowym, a następnie rozsmarować połowę kremu, przykryć gruszkami i resztą kremu. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć i odstawić na 30 min do lodówki (by krem zesztywniał).

KREM CIEMNY: Oba rodzaje czekolady rozpuścić na parze. Przestudzić, wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną. Posmarować torcik, łyżką formując "fale" i odstawić na godzinkę do lodówki.

 

 

tort

 

 

tort

 

tort

tort

 


 

 

 

 

 

08:06, anielova , torty
Link Komentarze (15) »
sobota, 26 maja 2012

3xS, czyli szybka surówka selerowa : ) Bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki (mogłabym dla nich zrezygnować z całej reszty obiadku : ) ), ale to własnie jej prostota mnie zadziwia najbardziej, ponieważ jest tu w zasadzie 1 składnik!

 

Składniki:

  • surowy seler
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • 1-2 łyżki majonezu

 

Seler trzemy na tarce o dość małych oczkach (surówka nabiera wtedy lekkości a seler wygląda jak biały puszek : ) ). Dodajemy sok z cytryny, dzięki któremu nasz główny składnik zatrzyma swój jasny kolor. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem do smaku (nie piszę tutaj proporcji, ponieważ jest to uzależnione od wielkości selera). Dodajemy majonez (podobnie musimy dostosować ilość do wielkości warzywa, jednak najczęściej są to około 2 łyżki). Mieszamy i delektujemy się surówką 3xS : )

 

3xS

środa, 23 maja 2012

Kieszonki z grzybami to bardzo pyszne, szybkie i efektowne danie. Uwielbiam delikatny filet z kurczaka, który jest dla mnie bardzo uniwersalną bazą do wielu potraw. Dziś przedstawiam połączenie z leśnymi grzybami zza płota. : )

 

kieszonka


 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 30 dag pieczarek (mogą być grzyby leśne - u mnie wariant z kozakami i prawdziwkami : ) )
  • 1 duża cebula
  • 4 wąskie plastry sera
  • masło
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Filety przecinamy wzdłuż. Każdą połowę lekko rozbijamy tłuczkiem (tak, by nie powstały dziury). Posypać solą, pieprzem. Grzyby podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku. Farsz grzybowy nałożyć na część fileta. Na to kładziemy kawałek masła i sera. Wolną częścią przykrywamy składniki, tworząc kieszonkę. Aby się nie rozpadła, spinamy wykałaczką po bokach. Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor (ja użyłam do tego frytownicy).

 

kieszonka

kieszonka

 

 

 

 

 

 

 

 

kieszonka

Zasiadamy do stołu i delektujemy się smakiem chrupiących kieszonek : )

 

kieszonka

 

22:04, anielova , mięsne
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Lista Blogów Kulinarnych