ciasta

niedziela, 05 sierpnia 2012

Witam Was wszystkich serdecznie : ) Weekend niestety już prawie minął : ( (dlaczego zawsze ten "dobry" czas leci tak szybko?) Na szczęście pogoda nam dopisała : ) Jak nakazuje moja domowa tradycja, na niedzielę musi być ciasto! : ) Jako, że na dworze baaardzo słonecznie, postanowiłam zrobić coś na zimno : ) Oto, co mi wyszło:

KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY - przepis na tortownicę o średnicy 30 cm

Spód:

  • 3 szkl pokruszonych herbatników
  • 2/3 szkl rozpuszczonego masła
  • 1/2 szkl cukru

Składniki mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód (dość mocno wyrównując łyżką, aby się ładnie skleił w całość). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180st i pieczemy 7 min (aż się ładnie zarumieni). Studzimy.

  • 3 kolorowe galaretki (ja użyłam poziomkową, brzoskwiniową i kiwi)
  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • 3 szkl śmietany kremówki
  • 3 białka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 9 łyżeczek żelatyny

Galaretki przesypujemy do osobnych miseczek i rozpuszczamy każdą w  1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Studzimy.

Ubijamy szklankę śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy 1 serek homogenizowany i pianę ubitą z 1 białka. W odrobinie wrzącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny, studzimy i wlewamy do masy serowej. Smarujemy masę na spodzie z ciastek. Schłodzoną zalewamy jedną tężejącą galaretką i ponownie schładzamy.

Z pozostałych składników w taki sam sposób robimy kolejne warstwy ciasta. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

 

kolor

18:42, anielova , ciasta
Link Komentarze (2) »
niedziela, 22 lipca 2012

Weekend bez wypieków to weekend stracony : ) Staram się trzymać tej bardzo ważnej zasady, więc postanowiłam na zakończenie (tymczasowe) mojego cyklu jagodowych tworów, poczęstować Was drożdżówką z jagodami (użyłam tych zasypanych cukrem). Ponieważ to ciasto ma ogromne wzięcie w moim domu, zrobiłam 2 blaszki (żeby nikt nie czuł się pokrzywdzony : ))

drożdżówka

A oto przepis na 2 blachy ciasta:

  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • troszeczkę gorącego mleka (aby rozpuścić drożdże)

Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

  • 1 kostka masła
  • 1 kg mąki
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 l gorącego mleka
  • 4 słoiki jagód

Kruszonka:

  • 1 kostka masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki

 

Tłuszcz, jaja, cukier wyrobić, dodać drożdże, 1/2l gorącego mleka i powoli dosypywać mąkę. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę i zostawić na 15min. Na ciasto wyłożyć jagody. Zagnieść masło, cukier i mąkę. Kruszonkę wysypać na ciasto. Piec 20-30 min.

nn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d

k

f

f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b

drożdżówka

18:31, anielova , ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 14 czerwca 2012

Po wielu godzinach nauki (czyt. męki : )), od dziś zaczynam wakacje : ) A to sprawia, że będę mieć więcej czasu na dodawanie przepisów, a uwierzcie, że trochę się ich nazbierało  : )

Niestety pogoda nas ostatnimi czasy nie rozpieszcza, więc mam coś specjalnego dla wszystkich, którzy tęsknią za tak długo wyczekiwanym słońcem (ja w zimę myślałam, że ten moment nigdy nie nadejdzie). Dla każdego zmarźlaka - ciasto "Słoneczko" : )

 

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 80g mąki tortowej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • kakao ciemne (ja daję na oko, tak by biszkopt był ciemny, około 40g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na gęstą masę. Dodać przesiane mąki i kakao oraz proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temp. 180st (do uzyskania tzw suchego patyczka, tj. 25-30 min). Po wystygnięciu przekroić na pół.

 

  • 1 szkl cukru pudru
  • 180g masła
  • 2 łyżki mleka
  • cukier wanilinowy
  • 300g słonecznika

 

Krem:

  • 2 masy krówkowe
  • 2 masła
  • 1 kieliszek wódki

 

180g masła roztopić, dodać cukier puder, mleko, cukier wanilinowy i słonecznik - zagotować. Masę wylać na blachę, przyrumienić. Ostudzić i pokruszyć.

Masy krówkowe utrzeć z masłem, dodać wódkę i połowę pokruszonej płytki słonecznikowej.

Spód biszkoptu można nasączyć (ja używam do tego odrobiny wódki, żeby nasze Słoneczko lepiej grzało : )). Wykładamy połowę kremu, na to nakładamy drugą połowę biszkoptu i smarujemy pozostałym kremem. Górę posypujemy resztą słonecznika.

 

słoneczko

 

21:34, anielova , ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 18 maja 2012

Gdy wróciłam wczoraj do domu, czekały na mnie przepyszne truskawki. Od razu wpadłam na pomysł, że na dobry początek poczęstuję wszystkich tutaj moimi "Truskawkami pod chmurką" : )


Ciasto:

  • 500g mąki
  • 250g masła
  • 150g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy

 

Beza:

  • 300-400g cukru,
  • piana z 4 białek
  • 250g truskawek
  • 2-3 łyżki bułki tartej

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić je do lodówki na 30min. Następnie rozkładamy równą warstwę na dużej blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem (ja użyłam papieru do pieczenia), nakłuwamy widelcem i pieczemy w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor.

W tym czasie truskawki starannie płuczemy, obieramy z szypułek i dobrze odsączamy z wody. Z białek ubijamy bardzo sztywną pianę, ubijając dodajemy po trochu cukru i ewentualnie troszeczkę cukru waniliowego.

Złote ciasto posypujemy bułką tartą i rozkładamy truskawki. Przykrywamy wszystko pianą i wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika, aż piana się zrumieni.

 

 

d

 


23:37, anielova , ciasta
Link Komentarze (4) »
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Lista Blogów Kulinarnych