mięsne

czwartek, 27 września 2012

Witajcie kochani : ) Czy Wy również wieczory poświęcacie na rozmyślania o tym, co by tu zrobić jutro na obiad? Na moim talerzu dziś zagościło całe grono kolorowych (jak jesienne liście) warzyw  : ) Postawiłam więc na nadziewaną paprykę oraz dodatek w postaci duszonych warzyw. Sama papryka sprawiła mi również kolorowego figla, więc zaraz zobaczycie jak wygląda CZERWONA papryka z mojego ogródka : ) Co powiecie na taką propozycję obiadku?

Składniki:

Faszerowana papryka:

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • papryka czerwona (ilość w zależności od wielkości papryki)
  • 0,5 torebki ryżu
  • 1 duża cebula
  • jajko
  • 1 bułka
  • kostka rosołowa
  • koncentrat pomidorowy
  • woda
  • sól, pieprz

Do mięsa mielonego wsypujemy surowy ryż, potartą na tarce cebulę, jajko oraz sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Paprykę czyścimy, wydrążamy środek i wypełniamy mięsem. Nafaszerowane papryki wykładamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rozpuszczoną kostką rosołową z koncentratem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i dusimy pod przykryciem około godzinę (aż papryka będzie miękka).

Warzywa:

  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 5 marchewek
  • łyżka masła
  • łyżka bułki tartej

Marchewkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i smażymy z dodatkiem masła, aż zmiękną. Dosypujemy bułkę tartą i mieszamy całość. Podajemy gorące.

obiad

20:33, anielova , mięsne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 31 lipca 2012

Czasem zdarzają się sytuacje, kiedy to w dosłownie 5 min musimy zrobić coś z niczego.. Najczęściej jest to przyjazd niespodziewanych gości : ) Na szczęście zawsze mam w domu ciasto francuskie, które można przyrządzić na milion różnych sposobów : ) (Tak - jestem leniuchem i kupuję gotowe :)) Kiedy potrzebuję czegoś wytrawnego i mam mało czasu, zawsze przygotowuję piersi z kurczaka w cieście francuskim, które łatwe i szybkie, budzą wiele pozytywnych opinii wśród moich gości : )

m

Składniki na 6 sztuk:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • filet z kurczaka
  • 15 dag pieczarek (uduszonych)
  • mały słoik papryki konserwowej
  • 6 wąskich plastrów sera
  • przyprawy do smaku
  • 1 jajko

Filet z kurczaka kroimy w dość drobną kostkę, przyprawiamy (ja daję Delikat do mięs, paprykę słodką, bazylię) i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Surowe pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dusimy na patelni (z dodatkiem soli i pieprzu do smaku). Studzimy. Paprykę kroimy w paski.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Dzielimy na 6 kwadratów i nacinamy boki (patrz zdjęcia niżej). W każdym kwadracie umieszczamy kawałki kurczaka, pieczarki, paprykę i ser. Ciasto zawijamy, zaplatając jak warkocz.

Gotowe "bułeczki" wykładamy na papierze do pieczenia (ja używam papieru od ciasta francuskiego - ciasto francuskie nie przywiera do niego : )), smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy około 15min (do uzyskania złotej "skorupki").

i

d

l

m

m

m

Moja mała wskazówka: do "bułeczek" polecam zrobić sos żurawinowy (łyżka żurawiny lub ewentualnie dżemu wiśniowego + 2 łyżeczki ketchupu + 3 łyżki majonezu + curry do smaku)

 

 

18:19, anielova , mięsne
Link Komentarze (2) »
sobota, 28 lipca 2012

Słońce za oknami wreszcie dało o sobie znać : ) Czy Wy również tak długo na nie czekaliście? Ja miałam wrażenie, że o nas zapomniało i odeszło na dobre, dlatego teraz wykorzystuję każdą wolną chwilkę, by nacieszyć się tą cudowną pogodą.

Jednak w takim upale (nie wiem jak Wy, ale ja właśnie tak mam) nie mam siły na nic. Ogarnia mnie niesamowity leń, którego nie sposób przegonić. W takiej sytuacji nie chce mi się nawet myśleć, co by tu zrobić jutro na obiad, a przecież niedziela - obiadek musi być : ) Dlatego dzielę się dziś przepisem, który znalazłam niedawno w jakiejś gazecie, z wszystkimi, którzy rozumieją mój stan i sami mają podobny problem : )

Drodzy Państwo - przed Wami gość jutrzejszego obiadu - rolada z niespodzianką : )

Składniki:

  • 80 dag chudej karkówki
  • 20 dag filetu z piersi kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • czerwona papryka
  • 1 pęczek dymek
  • 2 jajka
  • 20 dag cienko pokrojonego boczku parzonego
  • 5łyżek oleju
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny z grilla
  • sól, pieprz

Karkówkę rozcinamy na prostokątny płat i rozbijamy tłuczkiem tak, by powstał cienki płat mięsa. Filet z piersi kurczaka tniemy na 4 paski, posypujemy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy paseczki kurczaka. Równo zrumienione zdejmujemy z patelni i studzimy.

Pieczarki czyścimy, tniemy na małe kawałki i obsmażamy na patelni (z tłuszczem od kurczaka), po czym studzimy. Paprykę, dymki i szczypiorek tniemy w drobną kosteczkę.

Jajka wbijamy do miseczki, dobrze roztrzepujemy (jak do jajecznicy). Dodajemy grzyby, paprykę i dymki. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy omlet na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju.

Karkówkę przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Na płacie mięsa układamy omlet (mój się niestety troszeczkę rozpadł, ale ułożyłam go równomiernie na całej powierzchni mięsa). Następnie kładziemy plasterki boczku, a wzdłuż jednego z boków układamy kawałki kurczaka. Wszystko razem ciasno zwijamy i związujemy nitką, by nic się nie rozpadło. Roladę obsmażamy w brytfance na pozostałym oleju i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200st. Pieczemy 45-50 min.

rolada

r

rolada

rolada

 

PS I co Wy na to? Mnie od razu zachwycił ten przepis i polecam go wszystkim : )

PS2 Zdaję sobie sprawę, że jest gorąco, dlatego z ogromną przyjemnością piszę, że karkówka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno : )

17:22, anielova , mięsne
Link Komentarze (4) »
środa, 23 maja 2012

Kieszonki z grzybami to bardzo pyszne, szybkie i efektowne danie. Uwielbiam delikatny filet z kurczaka, który jest dla mnie bardzo uniwersalną bazą do wielu potraw. Dziś przedstawiam połączenie z leśnymi grzybami zza płota. : )

 

kieszonka


 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 30 dag pieczarek (mogą być grzyby leśne - u mnie wariant z kozakami i prawdziwkami : ) )
  • 1 duża cebula
  • 4 wąskie plastry sera
  • masło
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Filety przecinamy wzdłuż. Każdą połowę lekko rozbijamy tłuczkiem (tak, by nie powstały dziury). Posypać solą, pieprzem. Grzyby podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku. Farsz grzybowy nałożyć na część fileta. Na to kładziemy kawałek masła i sera. Wolną częścią przykrywamy składniki, tworząc kieszonkę. Aby się nie rozpadła, spinamy wykałaczką po bokach. Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor (ja użyłam do tego frytownicy).

 

kieszonka

kieszonka

 

 

 

 

 

 

 

 

kieszonka

Zasiadamy do stołu i delektujemy się smakiem chrupiących kieszonek : )

 

kieszonka

 

22:04, anielova , mięsne
Link Komentarze (3) »
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Lista Blogów Kulinarnych