torty

niedziela, 27 maja 2012

Nie jestem miłośniczką tortów z ciężkimi kremami.. Jednak ten zdobył moje serce od pierwszego kęsa. : ) Z pewnością jest to idealny przepis dla miłośników śmietany i czekolady, które tutaj pokazują swoją niezwykłą moc nieustannego kuszenia (nie potrafię przejść obojętnie obok tego ciasta :) ).

Oczywiście nie można zapomnieć o jeszcze jednym ważnym akcencie.. Gruszki w połączeniu z całą resztą dopieszczą nawet najbardziej wymagających łasuchów : ) Do tortu użyłam gruszek w syropie z własnej spiżarni : )

 

tort

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 7 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 7 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Krem jasny:

  • 750ml śmietany 30%
  • 2 śnieżki na mleko
  • 2 paczki śmietan-fixu (lub 2 łyżki żelatyny)
  • 20 dag białej czekolady
  • 1/2 opakowania 0,25l śmietany 18%
  • gruszki w syropie

 

Krem ciemny:

  • 400ml śmietany 30%
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 20 dag czekolady deserowej

 

BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec wsypać cukier i ubijać, aż się całkiem rozpuści. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto i piec 25-30min w temp. 180st. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Ja biszkopt przygotowałam sobie wieczorem, dzięki czemu rano był już zimny i nie miałam problemu z przekrojeniem go na pół.

KREM JASNY: Białą czekoladę rozpuścić na parze ze śmietaną 18%. Śmietanę 30% ubić ze śnieżkami i śmietan-fixami. Dodać do niej wystudzoną, roztopioną czekoladę. Biszkopt dzielimy na 2 krążki. Spód nasączyć syropem gruszkowym, a następnie rozsmarować połowę kremu, przykryć gruszkami i resztą kremu. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć i odstawić na 30 min do lodówki (by krem zesztywniał).

KREM CIEMNY: Oba rodzaje czekolady rozpuścić na parze. Przestudzić, wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną. Posmarować torcik, łyżką formując "fale" i odstawić na godzinkę do lodówki.

 

 

tort

 

 

tort

 

tort

tort

 


 

 

 

 

 

08:06, anielova , torty
Link Komentarze (15) »


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Lista Blogów Kulinarnych