niedziela, 27 maja 2012

Nie jestem miłośniczką tortów z ciężkimi kremami.. Jednak ten zdobył moje serce od pierwszego kęsa. : ) Z pewnością jest to idealny przepis dla miłośników śmietany i czekolady, które tutaj pokazują swoją niezwykłą moc nieustannego kuszenia (nie potrafię przejść obojętnie obok tego ciasta :) ).

Oczywiście nie można zapomnieć o jeszcze jednym ważnym akcencie.. Gruszki w połączeniu z całą resztą dopieszczą nawet najbardziej wymagających łasuchów : ) Do tortu użyłam gruszek w syropie z własnej spiżarni : )

 

tort

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 7 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 7 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Krem jasny:

  • 750ml śmietany 30%
  • 2 śnieżki na mleko
  • 2 paczki śmietan-fixu (lub 2 łyżki żelatyny)
  • 20 dag białej czekolady
  • 1/2 opakowania 0,25l śmietany 18%
  • gruszki w syropie

 

Krem ciemny:

  • 400ml śmietany 30%
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 20 dag czekolady deserowej

 

BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec wsypać cukier i ubijać, aż się całkiem rozpuści. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto i piec 25-30min w temp. 180st. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Ja biszkopt przygotowałam sobie wieczorem, dzięki czemu rano był już zimny i nie miałam problemu z przekrojeniem go na pół.

KREM JASNY: Białą czekoladę rozpuścić na parze ze śmietaną 18%. Śmietanę 30% ubić ze śnieżkami i śmietan-fixami. Dodać do niej wystudzoną, roztopioną czekoladę. Biszkopt dzielimy na 2 krążki. Spód nasączyć syropem gruszkowym, a następnie rozsmarować połowę kremu, przykryć gruszkami i resztą kremu. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć i odstawić na 30 min do lodówki (by krem zesztywniał).

KREM CIEMNY: Oba rodzaje czekolady rozpuścić na parze. Przestudzić, wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną. Posmarować torcik, łyżką formując "fale" i odstawić na godzinkę do lodówki.

 

 

tort

 

 

tort

 

tort

tort

 


 

 

 

 

 

08:06, anielova , torty
Link Komentarze (15) »
sobota, 26 maja 2012

3xS, czyli szybka surówka selerowa : ) Bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki (mogłabym dla nich zrezygnować z całej reszty obiadku : ) ), ale to własnie jej prostota mnie zadziwia najbardziej, ponieważ jest tu w zasadzie 1 składnik!

 

Składniki:

  • surowy seler
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • 1-2 łyżki majonezu

 

Seler trzemy na tarce o dość małych oczkach (surówka nabiera wtedy lekkości a seler wygląda jak biały puszek : ) ). Dodajemy sok z cytryny, dzięki któremu nasz główny składnik zatrzyma swój jasny kolor. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem do smaku (nie piszę tutaj proporcji, ponieważ jest to uzależnione od wielkości selera). Dodajemy majonez (podobnie musimy dostosować ilość do wielkości warzywa, jednak najczęściej są to około 2 łyżki). Mieszamy i delektujemy się surówką 3xS : )

 

3xS

środa, 23 maja 2012

Kieszonki z grzybami to bardzo pyszne, szybkie i efektowne danie. Uwielbiam delikatny filet z kurczaka, który jest dla mnie bardzo uniwersalną bazą do wielu potraw. Dziś przedstawiam połączenie z leśnymi grzybami zza płota. : )

 

kieszonka


 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 30 dag pieczarek (mogą być grzyby leśne - u mnie wariant z kozakami i prawdziwkami : ) )
  • 1 duża cebula
  • 4 wąskie plastry sera
  • masło
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Filety przecinamy wzdłuż. Każdą połowę lekko rozbijamy tłuczkiem (tak, by nie powstały dziury). Posypać solą, pieprzem. Grzyby podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku. Farsz grzybowy nałożyć na część fileta. Na to kładziemy kawałek masła i sera. Wolną częścią przykrywamy składniki, tworząc kieszonkę. Aby się nie rozpadła, spinamy wykałaczką po bokach. Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor (ja użyłam do tego frytownicy).

 

kieszonka

kieszonka

 

 

 

 

 

 

 

 

kieszonka

Zasiadamy do stołu i delektujemy się smakiem chrupiących kieszonek : )

 

kieszonka

 

22:04, anielova , mięsne
Link Komentarze (3) »
niedziela, 20 maja 2012

Tradycyjna sałatka warzywna to coś, co sprawdza się moim zdaniem praktycznie na każdą okazję. Aby zachować jej "tradycyjność" staram się używać jak najwięcej produktów własnego wyrobu czy też pochodzących ze znanych źródeł. Dlatego też smaku świeżych wiejskich jajek, własnych kiszonych ogórków oraz gotowanej marchewki z przydomowego ogródka nie zastąpią żadne inne: )


Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 8 jajka
  • puszka groszku
  • korzeń pietruszki
  • mały seler
  • jabłko
  • słoik marchewki gotowanej
  • słoik ogórków kiszonych
  • mały por
  • sól, pieprz
  • majonez, musztarda do smaku

 

Ziemniaki, jajka, korzeń pietruszki oraz seler gotujemy. Wszystko kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majonez, musztardę (do smaku).


Ja w swojej sałatce dodaję majonez z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1, żeby była bardziej lekka : )

 

piątek, 18 maja 2012

Gdy wróciłam wczoraj do domu, czekały na mnie przepyszne truskawki. Od razu wpadłam na pomysł, że na dobry początek poczęstuję wszystkich tutaj moimi "Truskawkami pod chmurką" : )


Ciasto:

  • 500g mąki
  • 250g masła
  • 150g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy

 

Beza:

  • 300-400g cukru,
  • piana z 4 białek
  • 250g truskawek
  • 2-3 łyżki bułki tartej

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić je do lodówki na 30min. Następnie rozkładamy równą warstwę na dużej blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem (ja użyłam papieru do pieczenia), nakłuwamy widelcem i pieczemy w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor.

W tym czasie truskawki starannie płuczemy, obieramy z szypułek i dobrze odsączamy z wody. Z białek ubijamy bardzo sztywną pianę, ubijając dodajemy po trochu cukru i ewentualnie troszeczkę cukru waniliowego.

Złote ciasto posypujemy bułką tartą i rozkładamy truskawki. Przykrywamy wszystko pianą i wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika, aż piana się zrumieni.

 

 

d

 


23:37, anielova , ciasta
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Lista Blogów Kulinarnych